CE

Przejdź do Żłobka Delfinek Przejdź do Akademii Przedszkolaka

Motto

"Przede wszystkim należy uczyć dziecko patrzeć, rozumować i kochać, dopiero potem uczy się je czytać; należy nauczyć młodzieńca chcieć i móc działać, a nie tylko wiele wiedzieć i umieć."
Janusz Korczak

O naszym przedszkolu

WŁASNA KUCHNIA

Z przyjemnością informujemy, że wszystkie posiłki przygotowywane są w naszej kuchni.

Naszym celem jest przygotowywanie posiłków najwyższej jakości, z zachowaniem wszelkich walorów smakowych i zdrowotnych.

  1. Podajemy trzy posiłki dziennie: śniadanie o 8.30, obiad o 12.00 i podwieczorek o 14.00
  2. .

    Odpowiedzialną za układanie jadłospisów oraz diet dla dzieci, tak by były urozmaicone i cieszyły podniebienia naszych przedszkolaków jest Pani Małgosia Długosz.. Pilnuje również, by produkty żywnościowe stanowiły towar najwyższej jakości i były dostarczane ze znanych źródeł i od tych samych dostawców. Wszystkie posiłki są przygotowywane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego.

    Szefem kuchni jest Pani Ela Brauer. Potrawy przygotowane przez Panią Elę cieszą się dużym powodzeniem wśrod naszych przedszkolaków. Przedszkolaki zostały zaproszone do zwiedzenia naszej nowej kuchni i zapoznania się z jego wyposażeniem.

    Na terenie przedszkola prowadzimy warsztaty kulinarne "Kuchcikowo", zajęcia oparte na zabawie kulinarnej. Dzieci w ten sposób poznają świat warzyw, owoców oraz innych produktów spożywczych. Dodatkowo uczą się zdrowego żywienia oraz zachowania przy stole. Zajęcia kreują fantazję poprzez poznawanie tego co na co dzień gości w naszych kuchniach.


    Nasze przedszkolaki w każdym roku szkolnym realizują również programy edukacyjne dotyczące zasad zdrowego żywienia.

    Zawsze posiłki były przygotowywane według zasad zdrowego żywienia, a od roku 2013/2014 wprowadziliśmy dodatkowo nowe zasady przygotowywania posiłków.. Zrezygnowaliśmy z podawania dzieciom czekoladowych produktów na rzecz sałatek, ciasta, gotowanych podwieczorków.

    Nowością są również "ZIELONE ŚRODY" czyli podwieczorki złożone z chleba z masłem i bardzo dużej ilości warzyw m.in. pomidora, ogórka, rzodkiewek, sałaty, papryki i innych. Dzieci samodzielnie komponują sobie kanapkę z wykorzystaniem zdrowych produktów.